Als je een cortado bestelt, krijg je koffie. Maar het is niet zomaar koffie: je drinkt een lekkere espresso. Daar is precies de juiste hoeveelheid melk aan toegevoegd om een heerlijke romige balans te krijgen. Deze melk wordt warm gestoomd. In verhouding is de melk gelijk aan de hoeveelheid koffie die je krijgt. Dus drink je een dubbele espresso van 60 milliliter, dan heb je ook 60 milliliter melk in je drankje.
Waar komt de Caffè Cortado vandaan?
Cortado klinkt Spaans en dat klopt ook. De naam is afgeleid van het Spaanse werkwoord cortar. De vertaling hiervan is snijden. Doordat de samenstelling van de koffie de helft espresso is en de helft warme melk, snijd je het drankje eigenlijk doormidden.
Toch kan het voorkomen dat je, als je in een ander land bent, niet begrepen wordt als je een caffè cortado bestelt. Want je kunt het wel in verschillende landen in een restaurant of café krijgen. Maar deze koffie noemt men vaak anders. In Tsjechië en Cuba is het nog wel herkenbaar. Daar heet het respectievelijk corto classic en cortadito. Maar als je in Frankrijk bent, dan bestel je beter een café noisette. En in Portugal heet het een pingo. Goed om te onthouden als je tevens in het buitenland dit lekkere kopje koffie niet wilt missen.
Gelukkig hoef je niet op vakantie te gaan om van cortado koffie te genieten. Want ook in Nederland drinken we het steeds meer en staat het dus ook steeds vaker op de menukaart.
Wat is het verschil tussen een cortado en een latte?
Er zijn natuurlijk meerdere soorten koffie die melk bevatten. De cappuccino is daar een goed voorbeeld van. Het kenmerk van de cappuccino is dat je een laagje schuim op je koffie krijgt, dat uit melk bestaat. Een cortado heeft geen schuimlaag. Bovendien is de smaak van de koffie bij een cappuccino minder sterk. De basis van de cortado is tenslotte een krachtige espresso.
Ingrediënten
Dat geeft ook direct een belangrijk verschil aan tussen de cortado en de latte. Want je denkt misschien dat deze drankjes veel op elkaar lijken. Toch is dat niet het geval. Bij cortado gebruik je een sterke koffie, de espresso. Een latte is gemaakt van gewone koffie die dus minder pittig van smaak is.
Een ander belangrijk verschil zit in het aantal melk dat aan de cortado toegevoegd wordt. Dit is de evenveel als de koffie. Je hebt het dus over een verhouding van 1:1. Aan een latte voeg je twee keer zoveel melk toe als dat er koffie inzit. Hier is de verhouding 1:2 van toepassing, waardoor de smaak heel anders is.
De opdiening
Je herkent een cortado niet alleen aan de smaak ten opzichte van de latte.
Ook als je kijkt naar het uiterlijk van de koffie zijn er verschillen. De melk is wel warm, maar niet opgeschuimd. Er is bij de cortado wel een melklaagje zichtbaar, maar dat heeft niet hetzelfde volume als andere koffies, doordat de microbubbels ontbreken.
Een laatste belangrijk verschil is de manier waarop het geserveerd wordt. Een latte drink je meestal uit een hoog glas. Een cortado drink je uit een laag glas.
Hoe maak je espresso cortado? Hét recept!
De ultieme smaak krijg je als je verse espressobonen gebruikt. Voor een kopje espresso cortado heb je tussen de 14 en 18 gram koffiebonen nodig.
- Je zet de koffie met een portafilter en na het malen druk je de koffie met een tamper aan.
- Vervolgens zet je de koffie zoals je gewend bent.
- Voor het opwarmen van de melk maak je gebruik van een stoomwand.
- Het lekkerst is volle melk. Hiervan heb je 60 milliliter nodig voor een espresso van 120 milliliter. Maak gerust wat meer melk zodat je de juiste hoeveelheid naderhand af kunt meten. Kijk of het lukt om ongeveer 20% van de melk te laten schuimen.
Het serveren van een cortado
Als je de koffie hebt gezet en de melk opgewarmd is, kun je de koffie in het glas gieten en de melk eraan toevoegen. Je hoeft hier geen rekening te houden met een bepaalde techniek, de melk kan zich op een natuurlijke manier met de koffie mengen. Het enige dat je verder nog hoeft te doen, is genieten van je eigengemaakte caffe cortado!