Wat is de geschiedenis van koffie? Koffie is één van de oudste dranken ter wereld. Er bestaan verschillende verhalen over hoe koffie precies werd ontdekt. Hoe koffie precies ontstond en wat de geschiedenis is lees je hier.
Waarschijnlijk werd koffie zoals we dit gewend zijn ontdekt in de 9de eeuw in het Jemen.
Sindsdien is de populariteit van koffie alleen maar gegroeid en wordt het overal ter wereld gedronken. Koffiecultuur en -tradities verschillen echter enorm per land.
In Nederland drinken we bijvoorbeeld veel grote bakken koffie. Terwijl in Brazilië iedereen juist heel erg enthousiast is over cafeïne-rijke espresso’s. De toekomst van koffie lijkt dan ook divers te worden. Maar nu: geschiedenis!
Geschiedenis van koffie: hoe ontdekte men koffie?
Koffie boeit mensen al eeuwenlang. Het is een integraal onderdeel van vele culturen. Daarom terug te vinden in oude geschriften, waarvan sommige teruggaan tot de 15e eeuw.
Aangenomen wordt dat koffie zijn oorsprong vindt in Noordoost-Afrika. Rond de 15e eeuw werd koffie voor het eerst als drank gedronken door leden van de Ethiopisch-orthodoxe kerk.

Van daaruit verspreidde koffie zich snel door Europa en Noord-Amerika.
In de jaren 1600 ontstonden overal in Engeland en uiteindelijk in heel Europa koffiehuizen. Daar werden niet alleen ideeën besproken, maar waar ook zakelijke deals werden gesloten onder het genot van koffie.
Tot op de dag van vandaag blijft koffie een symbool van cultuur. Daarnaast is het een essentieel onderdeel van het dagelijks leven voor miljoenen mensen over de hele wereld.
Hoe koffie werd ontdekt

Volgens de legende werd koffie ontdekt door een Ethiopische geitenhoeder genaamd Kaldi.
Terwijl hij op een dag zijn geiten hoedde, zag hij ze onregelmatig rondspringen. Hierdoor ging hij op onderzoek uit.
Hij nam aan dat ze vreemde bessen hadden gegeten van een onbekende struik.
De geitenhoeder probeerde de bessen zelf. Hierdoor voelde hij een ongelooflijke energiestoot die hem ertoe aanzette de mysterieuze vrucht naar een plaatselijke monnik te brengen.
Na het brouwen van een drankje van de vreemde bessen, merkte de monnik iets opmerkelijks. Namelijk dat het hem wakker hield tijdens zijn avondgebeden!
De bonen verspreidden zich snel onder nabijgelegen kloosters en werden in de 15e eeuw bekend als “koffie”.
Vanaf dat moment heeft koffie zijn plaats verworven onder de meest populaire dranken ter wereld. En nog steeds is koffie geliefd bij mensen over de hele wereld.
Koffiecultuur en -tradities
Koffiecultuur en -tradities verschillen enorm per land.
In Nederland drinken wij erg veel koffie vergeleken met bijvoorbeeld Italië. Wij drinken ook vrij grote bakken koffie, in vergelijking met de ‘normale’ espresso.
Bij ons zijn koffiehuizen vooral plekken om rustig te kunnen praten en mensen van het andere geslacht te ontmoeten.
In Brazilië daarentegen zijn espresso’s de favoriete drank, en is cafeïne nog steeds een belangrijk onderdeel van de cultuur.
Verschillende manieren waarop men koffie zet
Er zijn veel verschillende manieren waarop men koffie tegenwoordig maakt. Iedere persoon heeft zijn eigen favoriete manier.
De populairste methoden omvatten espresso, chemex, filterkoffie, Senseo, Nespresso en Dolce Gusto.
Elk van deze methodes heeft zo zijn voor- en nadelen:
- sommige mensen vinden espresso bijvoorbeeld veel te sterk,
- andere mensen houden juist van de intense smaak en krachtige cafeïne.
De toekomst van koffie lijkt divers te worden, met nieuwe methodes om het brouwproces en de smaken te verbeteren.
Veel innovatieve koffiegebruikers experimenteren met verschillende bonensoorten. Daarnaast gebruiken ze innovatieve apparaten zoals koffiemachines met bonen om het perfecte bakje koffie te bereiden.
De meest vooruitstrevende ontwikkeling is echter de populaire shift naar de cafeïnevrije koffie.
Het zal zeker interessant zijn om te volgen welke ontwikkelingen er nog meer opduiken in de toekomst van de koffiecultuur!