Delonghi Dinamica ECAM 350.55.B review 2024

Als koffieliefhebber test ik regelmatig verschillende koffiemachines. Onlangs heb ik de Delonghi Dinamica getest, een populaire volautomatische koffiemachine in het middensegment.

In deze review vertel ik je alles wat je moet weten over deze machine: de verschillende modellen, specificaties, instellingen, koffie- en melkschuimkwaliteit, geluidsniveaus, reiniging en mijn conclusie.

Modellen Delonghi Dinamica

Delonghi maakt de keuze voor een specifiek model lastig door de verwarrende typeaanduidingen met lange nummers en letters. Maar gelukkig maakt het in de praktijk weinig uit welk Dinamica model je kiest, ze maken allemaal een even lekkere koffie en cappuccino.

Ik heb de Dinamica ECAM 350.55.B getest, een van de populairste koffiebonen machines. Andere varianten zijn onder andere de ECAM 350.50.B, Plus ECAM 370.95.T en ECAM 350.35.SB zonder melksysteem.

Technische specificaties Enkele belangrijke specificaties van de Dinamica:

 • Afmetingen: 34,8 x 23,6 x 42,9 cm
 • Gewicht: 9,5 kg
 • Waterreservoir: 1,8 liter
 • Bonenreservoir: 300 gram
 • Kunststof behuizing met rvs accenten
 • Ingebouwd melksysteem
 • 15 bar waterdrukpomp
 • Kegelvormige maalkamer van rvs
 • 3 gebruikersprofielen

Voor deze review zijn al deze modellen in principe vergelijkbaar. De Plus versie heeft wat meer opties, maar kost ook ruim €250 extra voor enkel een fraaier display en app connectiviteit.

Uitpakken en eerste indruk

Bij het uitpakken valt gelijk de glanzende zwarte kunststof behuizing op. Ondanks het vele plastic oogt en voelt de machine robust en degelijk geconstrueerd aan. Niet zoals een goedkoop apparaat dus.

Het opvallende, uit meerdere onderdelen opgebouwde melksysteem aan de voorkant valt wel meteen op. Of je dit mooi vindt is een kwestie van smaak, maar het ziet er in ieder geval functioneel uit.

De mat afgewerkte zijkanten zijn minder gevoelig voor krassen dan het glimmende front. Persoonlijk vind ik een volledig rvs behuizing mooier ogen, maar die vind je pas bij duurdere modellen.

Over het gebruiksgemak oordeel ik positief. Het LCD display met aanraaktoetsen is overzichtelijk en reageert snel. De menubalk bovenin het scherm is handig om de instellingen aan te passen en het water- en bonenniveau in de gaten te houden.

De meegeleverde handleiding van 80 pagina’s is gelukkig niet nodig om de machine in te stellen. Na het plaatsen, aansluiten en vullen met water en bonen werkt de Dinamica quasi out-of-the-box.

Ondanks de plastic behuizing voelt de Dinamica solide aan, niet als een goedkoop apparaat. Het glanzende front ziet er chique en modern uit, al zijn vingerafdrukken goed zichtbaar.

Eerste indruk delonghi dinamica review

Het ingebouwde melksysteem is erg handig, al oogt het wat opvallend aan de voorkant. Qua uiterlijk verslaat de Dinamica de concurrentie niet, maar de binnenkant met een degelijke molen en zetgroep is wat telt!

Instellingen

Gelukkig hoeft de Dinamica na het uitpakken niet veel ingesteld te worden. De standaard fabrieksinstellingen leveren al een goede espresso en cappuccino. Maar ik pas altijd wel de maalgraad en de koffiesterkte aan naar mijn smaak.

Bonenreservoir Delonghi Dinamica

Een groot voordeel van de Dinamica is dat je de machine helemaal kunt afstemmen op jouw persoonlijke wensen en smaak. Zo pas je eenvoudig de volgende parameters aan:

 • Maalgraad (hoe fijn de koffie wordt gemalen)
 • Hoeveelheid gemalen koffie per kopje
 • Hoeveelheid water
 • Temperatuur
 • Sterkte
 • Melkschuimconsistentie
 • Koffielengte (ristretto, normaal, lungo)

Ook handig zijn de 3 gebruikersprofielen waarin je al deze instellingen kunt opslaan. Zo hoef je maar één keer je ideale espresso, cappuccino en latte macchiato in te stellen.

Koffie- en melkschuimkwaliteit

De espresso van de Dinamica heeft een aromatische, intense smaak met een mooi laagje crème. Qua body komt het niet helemaal in de buurt van dure espresso machines, maar voor dit prijssegment is de kwaliteit uitstekend.

De kwaliteit van de koffie is uiteraard het allerbelangrijkste bij een volautomaat. En op dit vlak weet de Dinamica zeker te overtuigen.

De espresso heeft een volle smaak en aroma, met een mooie laag crème. Qua body komt het niet helemaal in de buurt van dure espresso machines, maar voor dit prijssegment is de kwaliteit uitstekend.

Ook de gewone koffie en lungo zijn lekker en verdienen een dikke voldoende. De temperatuur is altijd optimaal heet.

Als je van stevige espresso’s met pit houdt is de Dinamica zeker een goede keuze. De koffie is pittig en intens, zonder bitter te worden.

Zacht en romig melkschuim

Naast zwarte koffie hoort een goede volautomaat ook perfecte melkdranken te serveren. En ook hier scoort de ingebouwde melkopschuimer van de Dinamica hoog.

Het melkschuim voor de cappuccino en latte macchiato is romig van structuur en heerlijk zacht in de mond. De microbubbels blijven mooi behouden zonder in te storten.

De temperatuur van rond de 70°C is ideaal om van te genieten. Het opschuimsysteem is bovendien verrassend stil in vergelijking met andere machines.

Jammer genoeg lukt het niet om met de Dinamica een kwalitatieve flat white te maken. Daarvoor is het geproduceerde schuim net niet vluchtig genoeg.

Maar als je van cappuccino’s en latte’s houdt maakt dit volautomaat juweeltjes van melkdranken!

Geluid

De koffiemolen maakt behoorlijk wat herrie met 70 dB tijdens het malen. Gelukkig draait de molen maar heel even. Tijdens het zetten maakt het apparaat weinig geluid met 54 dB.

Delonghi Dinamica geluidsniveau

Het opschuimen van de melk piept gemiddeld rond de 61 dB uit. Niet extreem stil, maar acceptabel voor thuis of een klein kantoor.

Reiniging en onderhoud

Alle belangrijke onderdelen zijn makkelijk te verwijderen voor reiniging, zoals de watertank en het melksysteem. Ook de zetgroep is uitneembaar. Ontkalken is eenvoudig dankzij het automatische programma.

Plan maar 15 minuten per week voor het schoonmaken en je houdt de Dinamica lang in topconditie. Vergeet niet regelmatig het melksysteem te spoelen en maandelijks te ontkalken!

Conclusie Delonghi Dinamica review

Voor rond de €500 is de Dinamica ECAM 350.55.B een uitstekende allround koffiemachine. Het levert op veel vlakken topprestaties voor een redelijke prijs.

De bediening is eenvoudig en de drankjes smaken heerlijk, zeker voor een volautomaat. Kortom, met deze Delonghi kan eigenlijk niks misgaan. Ik geef de machine een dikke aanrader voor iedere koffieliefhebber!

Heb jij ervaring met de Dinamica? Laat gerust een reactie achter.

Pluspunten

 • Makkelijke bediening, ook voor beginners
 • Lekkere espresso’s en cappuccino’s
 • Fijn melkschuimsysteem, ook stil
 • Uitgebreide aanpassingsmogelijkheden
 • Gebruikersprofielen om instellingen op te slaan

Minpunten

 • Kunststof behuizing voelt goedkoop aan
 • Display aan kleine kant
 • Koffiemolen produceert veel herrie
 • Geen perfecte flat white mogelijk
 • Tank had beter afgewerkt kunnen zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *