FairTrade koffie: alles over Fairtrade koffiebonen

Deze stapsgewijze handleiding helpt je bij het beoordelen van Fairtrade koffie. Wat zijn de beste Fairtrade koffiebonen? Ik geef je tips waar je op moet letten bij het kopen en beoordelen van Fairtrade koffie. Hierdoor kun je bewuste keuzes maken en bijdragen aan een eerlijke handel.

Wat is Fairtrade koffie?

Fairtrade koffie is een term die je misschien wel eens hebt gehoord, maar wat houdt het eigenlijk in?

Eerlijke handelsvoorwaarden

Fairtrade koffie wordt geproduceerd en verhandeld onder eerlijke handelsvoorwaarden. Dit betekent dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun producten, wat hen in staat stelt om een leefbaar inkomen te verdienen. Traditioneel gezien hebben koffieboeren te maken gehad met lage prijzen op de internationale markt, wat resulteerde in armoede en economische onzekerheid. Door Fairtrade koffie te kopen, kunnen consumenten bijdragen aan het verbeteren van de levensstandaard van koffieboeren over de hele wereld.

Goede arbeidsomstandigheden

Naast eerlijke prijzen zorgt Fairtrade ook voor goede arbeidsomstandigheden voor koffieboeren. Dit betekent dat er geen sprake is van dwangarbeid, kinderarbeid of discriminatie. Boeren hebben recht op veilige werkomstandigheden en een fatsoenlijke levensstandaard. Door Fairtrade koffie te kopen, steun je deze principes en draag je bij aan het creëren van een eerlijke en duurzame koffie-industrie.

Geen schadelijke chemicaliën

Een ander belangrijk aspect van Fairtrade koffie is dat er bij de productie geen schadelijke chemicaliën worden gebruikt. Dit is niet alleen gunstig voor het milieu, maar ook voor de gezondheid van de boeren en de kwaliteit van de koffie. Traditionele koffieproductie maakt vaak gebruik van pesticiden en chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor zowel de boeren als de consumenten. Fairtrade koffie daarentegen wordt verbouwd met behulp van duurzame landbouwpraktijken, waardoor de negatieve impact op het milieu wordt verminderd.

Voordelen van Fairtrade koffie

Nu je begrijpt wat Fairtrade koffie inhoudt, laten we eens kijken naar de voordelen van het kopen en consumeren van deze koffie:

 • Eerlijke prijzen voor boeren stellen hen in staat om een leefbaar inkomen te verdienen.
 • Goede arbeidsomstandigheden zorgen voor een betere levenskwaliteit voor koffieboeren.
 • Geen schadelijke chemicaliën betekent dat je kunt genieten van een kwalitatief hoogwaardige koffie, zonder je zorgen te hoeven maken over negatieve gevolgen voor je gezondheid.
 • Duurzame landbouwpraktijken verminderen de impact op het milieu en dragen bij aan een duurzame toekomst.
 • Sociale impact: Fairtrade koffie zorgt voor eerlijke handelsvoorwaarden voor koffieboeren en werknemers, waardoor ze een leefbaar inkomen kunnen verdienen en toegang hebben tot betere arbeidsomstandigheden.
 • Milieuvriendelijk: Fairtrade koffie stimuleert duurzame landbouwpraktijken, zoals het verminderen van het gebruik van chemicaliën en het behoud van biodiversiteit.
 • Transparantie: Het Fairtrade keurmerk zorgt voor transparantie en traceerbaarheid, zodat consumenten kunnen zien waar hun koffie vandaan komt en hoe het is geproduceerd.

Wat is reguliere koffie?

Reguliere koffie is koffie die afkomstig is van boerderijen die niet gecertificeerd zijn als Fairtrade. Dit betekent dat de boeren mogelijk lagere prijzen ontvangen voor hun koffie en dat er geen garantie is voor goede arbeidsomstandigheden. Daarnaast kan reguliere koffie behandeld zijn met pesticiden en andere chemicaliën.

Fairtrade: een garantie voor eerlijke handel

Fairtrade is een certificeringsprogramma dat ervoor zorgt dat boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Dit geldt ook voor koffieboeren. Door te kiezen voor Fairtrade koffie, draag je bij aan het verbeteren van de leef- en werkomstandigheden van deze boeren. Hierdoor kunnen zij investeren in betere landbouwtechnieken, onderwijs en gezondheidszorg.

Lagere prijzen en slechte arbeidsomstandigheden

Wanneer je reguliere koffie koopt, bestaat de mogelijkheid dat de boeren lagere prijzen ontvangen voor hun koffiebonen. Dit komt doordat er geen Fairtrade-certificering is die een minimumprijs garandeert. Hierdoor lopen boeren het risico om uitgebuit te worden door tussenhandelaren en grote koffiebedrijven. Daarnaast is er geen garantie voor goede arbeidsomstandigheden, zoals veiligheid en eerlijke werktijden.

Pesticiden en chemicaliën in reguliere koffie

Een ander belangrijk aspect om in gedachten te houden is het gebruik van pesticiden en andere chemicaliën in de productie van reguliere koffie. Om de opbrengst te maximaliseren en ziektes te voorkomen, worden vaak pesticiden en andere chemische middelen gebruikt op de koffieplantages. Dit kan leiden tot schade aan het milieu en de gezondheid van de boeren en consumenten.

Vergelijkingstabel: Fairtrade vs. reguliere koffie

Hieronder vind je een vergelijkingstabel om de belangrijkste verschillen tussen Fairtrade en reguliere koffie samen te vatten:

Fairtrade koffieReguliere koffie
PrijsEerlijke prijs voor boeren en arbeidersMogelijk lagere prijzen voor boeren
ArbeidsomstandighedenGarantie voor goede arbeidsomstandighedenGeen garantie voor goede arbeidsomstandigheden
MilieuvriendelijkheidBeperkt gebruik van pesticiden en chemicaliënMogelijk gebruik van pesticiden en chemicaliën
Impact op gemeenschapInvesteringen in onderwijs en gezondheidszorgGeen gegarandeerde investeringen in de gemeenschap
EthiekEerlijke handel en sociale rechtvaardigheidMogelijke uitbuiting van boeren en arbeiders
SmaakKwaliteit en smaak kunnen variëren, afhankelijk van de boerderijKwaliteit en smaak kunnen variëren, afhankelijk van de boerderij

Kies bewust voor Fairtrade koffie

Door te kiezen voor Fairtrade koffie, draag je bij aan een betere wereld. Je ondersteunt boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden, bevordert goede arbeidsomstandigheden en helpt het milieu te beschermen. Bovendien kun je genieten van heerlijke koffie met een goed gevoel. Dus waar wacht je nog op? Kies bewust en maak een verschil met je koffiekeuze!

Het verschil in smaak en kwaliteit

Als het gaat om koffie, is er een toenemende bewustwording van het belang van kwaliteit en duurzaamheid. Fairtrade koffie wordt vaak gezien als een keuze voor betere smaak en hogere kwaliteit, en in dit blogartikel zullen we de redenen hiervoor verkennen.

Zorgvuldige teelt en verwerking

Een belangrijk aspect van Fairtrade koffie is de zorgvuldige teelt en verwerking van de bonen. Bij Fairtrade gecertificeerde boerderijen worden strenge normen gehanteerd om ervoor te zorgen dat de koffiebonen onder optimale omstandigheden groeien en worden geoogst. Dit resulteert in bonen van hoge kwaliteit die consistent zijn in smaak en aroma.

Aandacht voor smaakprofielen

Bij Fairtrade koffie wordt vaak meer aandacht besteed aan de smaakprofielen. Dit betekent dat de koffieboeren en producenten zich inspannen om de unieke eigenschappen van de bonen naar voren te brengen en een rijkere en complexere smaak te creëren. De bonen worden op een zorgvuldige manier gebrand en gemalen om de optimale smaak te behouden.

Vergelijking: Fairtrade koffie vs. reguliere koffie

Om het verschil in smaak en kwaliteit duidelijker te maken, hebben we hier een vergelijking gemaakt tussen Fairtrade koffie en reguliere koffie:

Fairtrade koffieReguliere koffie
Zorgvuldige teelt en verwerkingMinder strenge normen voor teelt en verwerking
Meer aandacht voor smaakprofielenMinder focus op smaakontwikkeling
Consistente kwaliteitVariabele kwaliteit
Duurzame productieMinder duurzame praktijken

Duurzaamheid en impact op het milieu

Als consumenten worden we ons steeds meer bewust van de impact die ons koopgedrag heeft op het milieu. Het is belangrijk om te weten dat onze keuzes ook invloed kunnen hebben op duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit. Fairtrade koffie is een uitstekend voorbeeld van een product dat niet alleen eerlijke handel bevordert, maar ook positieve effecten heeft op het milieu.

Vermindering van CO2-uitstoot

Een van de belangrijkste voordelen van Fairtrade koffie is de inzet om de CO2-uitstoot te verminderen. Hier zijn enkele manieren waarop Fairtrade bijdraagt aan een lagere CO2-uitstoot:

 • Biologische landbouw: Fairtrade koffieboeren zijn verplicht om biologische landbouwpraktijken toe te passen. Dit betekent dat er geen synthetische meststoffen en pesticiden worden gebruikt, wat resulteert in minder CO2-uitstoot.
 • Agroforestry: Fairtrade moedigt agroforestry aan, wat inhoudt dat koffieplanten worden gecombineerd met andere gewassen, bomen of struiken. Dit bevordert de biodiversiteit en helpt de CO2 in de atmosfeer te verminderen.
 • Energie-efficiëntie: Fairtrade streeft ernaar om de energie-efficiëntie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het gebruik van energiezuinige apparatuur en verlichting op koffieplantages.

Behoud van biodiversiteit

Het behoud van biodiversiteit is essentieel voor het in stand houden van gezonde ecosystemen. Fairtrade koffie draagt bij aan het behoud van biodiversiteit op verschillende manieren:

 • Beschermde natuurgebieden: Fairtrade koffieboeren zijn verplicht om beschermde natuurgebieden te respecteren en te behouden. Dit zorgt ervoor dat waardevolle habitats behouden blijven en bedreigde diersoorten beschermd worden.
 • Ecologische landbouwmethoden: Fairtrade stimuleert koffieboeren om ecologische landbouwmethoden toe te passen. Dit omvat het minimaliseren van het gebruik van pesticiden, het behoud van bodemvruchtbaarheid en het stimuleren van natuurlijke plaagbestrijding.
 • Herbebossing: Fairtrade moedigt herbebossing aan om de biodiversiteit te herstellen. Door het planten van bomen worden habitats gecreëerd voor verschillende planten- en diersoorten.

Positieve impact op lokale gemeenschappen

Naast de voordelen voor het milieu heeft Fairtrade koffie ook een positieve impact op de lokale gemeenschappen waarin het wordt geproduceerd. Enkele manieren waarop Fairtrade investeert in gemeenschapsprojecten en sociale voorzieningen zijn onder andere:

 • Verbeterde infrastructuur: Fairtrade investeert in de ontwikkeling van infrastructuur zoals wegen, scholen en gezondheidscentra. Dit helpt de lokale gemeenschappen om toegang te krijgen tot essentiële diensten en faciliteiten.
 • Onderwijs en training: Fairtrade ondersteunt opleidingen en trainingen voor koffieboeren en hun families. Dit vergroot hun kennis en vaardigheden, waardoor ze hun productiviteit en levensonderhoud kunnen verbeteren.
 • Toegang tot financiële middelen: Fairtrade biedt koffieboeren toegang tot financiële middelen, zoals leningen en spaarprogramma’s. Dit stelt hen in staat om investeringen te doen en hun bedrijf verder te ontwikkelen.
 • Eerlijke arbeidsomstandigheden: Fairtrade zorgt ervoor dat koffieboeren en arbeiders eerlijke lonen ontvangen en werken onder goede arbeidsomstandigheden. Dit draagt bij aan de sociale ontwikkeling en het welzijn van de lokale gemeenschappen.

Door te kiezen voor Fairtrade koffie draag je niet alleen bij aan eerlijke handel, maar ook aan duurzaamheid en het behoud van biodiversiteit. Het is een kleine stap die een groot verschil kan maken voor het milieu en de lokale gemeenschappen. Dus geniet van je kopje Fairtrade koffie en draag bij aan een betere wereld!

Eerlijke Fairtrade koffiebonen kopen in 9 stappen

1

Stap 1: Controleer het keurmerk

Controleer of het product het Fairtrade keurmerk draagt. Dit keurmerk garandeert dat de koffie voldoet aan de internationale Fairtrade-standaarden. Zoek naar het Fairtrade logo op de verpakking van het product. Als je het logo ziet, kun je erop vertrouwen dat de koffie op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd.

2

Stap 2: Lees de verpakking

Lees de informatie op de verpakking om te zien of er specifieke details worden vermeld over de herkomst en productiemethoden van de koffie. Hierdoor krijg je een beter idee van waar de koffie vandaan komt en hoe het is geproduceerd. Let bijvoorbeeld op of er vermeldingen zijn van fairtrade, biologisch of duurzaamheidscertificeringen. Deze informatie kan je helpen bij het maken van een bewuste keuze tijdens het kopen van koffie.

3

Stap 3: Onderzoek het merk

Onderzoek het merk van de koffie. Controleer of het merk bekend staat om het ondersteunen van duurzame en eerlijke handelspraktijken. Ga op zoek naar informatie over het merk op hun website, lees recensies en bekijk of ze certificeringen hebben zoals Fairtrade of biologisch.

4

Stap 4: Zoek naar certificeringen

 • Zoek naar andere certificeringen van het merk, zoals biologisch of Rainforest Alliance.
 • Controleer of deze certificeringen aantonen dat de koffie op verantwoorde wijze is geproduceerd.
 • Let op of het merk meerdere certificeringen heeft, dit kan duiden op een betrokkenheid bij duurzame productie.
5

Stap 5: Vergelijk prijzen

Vergelijk de prijzen van verschillende Fairtrade koffiemerken. Zo kan je ontdekken of er grote prijsverschillen zijn tussen de verschillende merken. Bijvoorbeeld, vergelijk de prijs van een pak koffie van merk A met een pak koffie van merk B. Als merk A aanzienlijk duurder is dan merk B, kan dit duiden op mogelijke misleiding.

6

Stap 6: Lees beoordelingen

Lees beoordelingen van andere consumenten om te zien of zij positieve ervaringen hebben met de Fairtrade koffie die je overweegt. Dit kan je helpen om een beter inzicht te krijgen in de kwaliteit en smaak van de koffie. Ga naar verschillende websites en platforms waar mensen hun beoordelingen delen, zoals online winkels of koffiegerelateerde forums. Lees zorgvuldig de positieve ervaringen en let op eventuele negatieve feedback die je kunt tegenkomen. Op basis hiervan kun je een weloverwogen beslissing nemen of de Fairtrade koffie aan je verwachtingen zal voldoen.

7

Stap 7: Koop bij betrouwbare winkels

Koop Fairtrade koffie bij betrouwbare winkels die bekend staan om het aanbieden van ethische producten en waarborgen van de Fairtrade normen. Controleer of de winkel het Fairtrade keurmerk heeft en vraag indien nodig naar de herkomst van de koffie. Lees ook reviews en ervaringen van andere klanten om te controleren of de winkel betrouwbaar is. Zo kun je er zeker van zijn dat je eerlijke en duurzame koffie koopt.

8

Stap 8: Probeer verschillende merken

Probeer verschillende merken Fairtrade koffie om te ontdekken welke smaken en aroma’s het beste bij jouw voorkeuren passen. Koop bijvoorbeeld een pak koffie van een ander merk dan je gewend bent en bereid een kopje koffie. Proef de koffie en let op de smaak en het aroma. Herhaal dit proces met verschillende merken koffie totdat je jouw favoriete smaak hebt gevonden.

9

Stap 9: Ondersteun Fairtrade initiatieven

Kies bewust voor Fairtrade koffie. Dit betekent dat je koffie koopt die is geproduceerd volgens eerlijke handelspraktijken en waarvoor boeren een eerlijke prijs ontvangen. Moedig anderen aan om hetzelfde te doen door hen te informeren over het belang van Fairtrade en de voordelen ervan voor boeren wereldwijd.

Conclusie

Deze handleiding helpt je bij het beoordelen van Fairtrade koffie en bewuster te kiezen voor eerlijke handelspraktijken.

Kwaliteitscriteria voor koffie

 • Bekijk het keurmerk: Zoek naar het Fairtrade keurmerk op de verpakking van de koffie. Dit garandeert dat de koffie op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd
 • Lees de achtergrondinformatie: Ga op zoek naar informatie over het koffiemerk en hun betrokkenheid bij Fairtrade. Kijk naar hun missie, waarden en inspanningen op het gebied van duurzaamheid
 • Controleer de herkomst: Probeer te achterhalen waar de koffie vandaan komt. Fairtrade koffie wordt vaak geproduceerd in ontwikkelingslanden, waar boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun product
 • Let op de prijs: Hoewel Fairtrade koffie misschien iets duurder is dan reguliere koffie, is het belangrijk om te beseffen dat dit een directe impact heeft op het welzijn van de boeren
 • Probeer verschillende merken uit: Er zijn veel verschillende merken die Fairtrade koffie aanbieden. Probeer verschillende merken uit en ontdek welke smaak het beste bij jou past
 • Doe onderzoek naar de smaak: Lees recensies en vraag rond naar de smaak van verschillende Fairtrade koffiesoorten. Op deze manier kun je een koffie vinden die niet alleen eerlijk is, maar ook lekker smaakt
 • Ondersteun lokale initiatieven: Kijk of er in jouw buurt lokale koffiebranderijen zijn die Fairtrade koffie aanbieden. Door hen te steunen, steun je niet alleen de boeren, maar ook de lokale economie
 • Koop in bulk: Overweeg om Fairtrade koffie in bulk te kopen, dit kan vaak voordeliger zijn. Zorg er wel voor dat je de koffie op de juiste manier bewaart, zodat de smaak behouden blijft
 • Deel je ervaring: Als je een heerlijke Fairtrade koffie hebt gevonden, deel dit dan met anderen. Op deze manier help je anderen om ook bewustere keuzes te maken en de Fairtrade koffie-industrie te ondersteunen
 • Wees geduldig: Het kan even duren voordat je de perfecte Fairtrade koffie hebt gevonden. Blijf proberen en experimenteren, en geniet van het proces van het ontdekken van nieuwe smaken en merken

Hoe Fairtrade koffie te gebruiken

 • Zorg ervoor dat je Fairtrade koffie van een betrouwbaar merk koopt. Kijk naar het Fairtrade keurmerk op de verpakking om er zeker van te zijn dat het product aan de internationale Fairtrade-standaarden voldoet
 • Gebruik de aanbevolen hoeveelheid koffie per kopje voor de beste smaak. Dit staat meestal vermeld op de verpakking. Experimenteer indien nodig met de verhouding koffie en water om jouw persoonlijke voorkeur te vinden
 • Maal de koffiebonen vers vlak voor gebruik voor een optimale smaakervaring. Investeer in een goede koffiemolen als je dat nog niet hebt
 • Gebruik schoon en gefilterd water om jouw Fairtrade koffie mee te zetten. Het water heeft een grote invloed op de smaak, dus probeer de beste kwaliteit te gebruiken die beschikbaar is
 • Geniet van jouw Fairtrade koffie met een goed geweten, wetende dat je bijdraagt aan een eerlijke handel en betere leefomstandigheden voor koffieboeren over de hele wereld

Veelgestelde vragen over Fairtrade koffie

Zijn er verschillende soorten Fairtrade koffie beschikbaar?

Ja, er zijn verschillende soorten Fairtrade koffie beschikbaar. Fairtrade is een keurmerk dat aangeeft dat de koffie op een eerlijke en duurzame manier is geproduceerd. Dit betekent dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun koffiebonen en dat er rekening wordt gehouden met sociale en milieuvriendelijke criteria. Er zijn diverse merken en variëteiten van Fairtrade koffie verkrijgbaar, zoals single origin koffie, blends en verschillende smaken.

Wat zijn de criteria waaraan een koffieboer moet voldoen om zijn koffie als Fairtrade te kunnen verkopen?

Om koffie als Fairtrade te kunnen verkopen, moet een koffieboer voldoen aan bepaalde criteria. Ten eerste moet de boer lid zijn van een erkende Fairtrade-coöperatie of -vereniging. Daarnaast moet de boer voldoen aan de Fairtrade-standaarden voor koffieproductie.

Deze standaarden omvatten verschillende aspecten van duurzame landbouw en eerlijke handelspraktijken. Zo moet de boer bijvoorbeeld werken volgens strenge milieunormen, zoals het verminderen van het gebruik van chemicaliën en het bevorderen van biodiversiteit. Daarnaast moet de boer ervoor zorgen dat zijn werknemers eerlijke lonen ontvangen, veilige arbeidsomstandigheden hebben en dat er geen sprake is van kinderarbeid.

Verder moet de boer de koffiebonen volgens de Fairtrade-standaarden verbouwen, oogsten en verwerken. Dit houdt onder andere in dat de boer de juiste variëteiten van koffieplanten gebruikt, zorgt voor goede landbouwpraktijken en de koffiebonen op een duurzame manier droogt en verpakt.

Door te voldoen aan deze criteria kan een koffieboer zijn koffie als Fairtrade verkopen en profiteren van de voordelen van eerlijke handel, zoals een gegarandeerde minimumprijs en premie voor investeringen in de gemeenschap.

Hoe kan ik er zeker van zijn dat de koffie die ik koop daadwerkelijk Fairtrade is?

Om er zeker van te zijn dat de koffie die je koopt daadwerkelijk Fairtrade is, kun je letten op het Fairtrade keurmerk. Dit keurmerk wordt toegekend aan producten die voldoen aan de internationale Fairtrade-standaarden. Kijk daarom naar het Fairtrade logo op de verpakking van de koffie. Dit logo geeft aan dat de koffieboeren een eerlijke prijs hebben gekregen voor hun product en dat er sociale en milieuvoordelen zijn gecreëerd in de productieketen.

Daarnaast kun je ook specifiek letten op het Max Havelaar keurmerk. Dit is het bekendste Fairtrade keurmerk in Nederland. Wanneer een product het Max Havelaar keurmerk draagt, kun je erop vertrouwen dat het aan strenge Fairtrade criteria voldoet en dat er een goede controle is op de hele keten, van de koffieboer tot aan de winkel.

Het is ook een goed idee om de website van Fairtrade Nederland te raadplegen. Hier vind je een lijst van gecertificeerde merken en bedrijven die Fairtrade koffie aanbieden. Op deze manier kun je er zeker van zijn dat je koffie koopt die afkomstig is van boeren die een eerlijke prijs ontvangen voor hun product en waarbij duurzaamheid en sociale rechtvaardigheid centraal staan.

Wordt Fairtrade koffie ook op grote schaal verkocht in supermarkten?

Ja, Fairtrade koffie wordt op grote schaal verkocht in supermarkten. Veel supermarkten bieden een breed assortiment Fairtrade koffiemerken en -varianten aan, zowel in gemalen als hele bonen. Dit stelt consumenten in staat om bewust te kiezen voor koffie die op een eerlijke manier is geproduceerd en waarbij boeren een eerlijke prijs ontvangen voor hun product.

Wat kan ik nog meer doen om de Fairtrade beweging te ondersteunen?

Er zijn verschillende manieren waarop je de Fairtrade beweging verder kunt ondersteunen. Hier zijn een paar suggesties:

 1. Koop Fairtrade-producten: Kies bewust voor Fairtrade-gecertificeerde producten zoals koffie, chocolade, bananen, rijst en kleding. Op deze manier draag je bij aan een eerlijke handel en betere arbeidsomstandigheden voor boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden.
 2. Verspreid het bewustzijn: Praat met anderen over Fairtrade en leg uit wat het inhoudt. Deel informatie op social media, organiseer een informatieve bijeenkomst of schrijf een blogartikel over Fairtrade.
 3. Vraag naar Fairtrade: Vraag jouw favoriete winkels en horecagelegenheden om meer Fairtrade-producten aan te bieden. Laat zien dat er vraag naar is en dat je bewust kiest voor eerlijke handel.
 4. Doe mee aan Fairtrade-campagnes: Sluit je aan bij lokale Fairtrade-initiatieven en doe mee aan campagnes en acties om bewustzijn te creëren en de Fairtrade-boodschap te verspreiden.
 5. Ondersteun Fairtrade-organisaties: Overweeg om een donatie te doen aan Fairtrade-organisaties en non-profitorganisaties die zich inzetten voor eerlijke handel en duurzaamheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *