Matcha Latte maken? Bij een trendy lunchroom of gezellige koffiebar zien we steeds vaker op de kaart Matcha Latte staan. Ook op de diverse social media kanalen zien we prachtige groene drankjes. Vaak met mooie figuurtjes zoals we ze kennen van de verschillende soorten koffie gemaakt door barista’s. Maar wat is het nu en waarom vinden veel mensen het heerlijk om te drinken? We vertellen je graag alles over Matcha Latte! In dit artikel vind je alles over de oorsprong, hét recept en de variaties. Alvast veel plezier met drinken!
Wat is Matcha Latte?
Het ziet eruit als groene koffie, toch is Matcha Latte een soort thee. Matcha betekent letterlijk gemalen thee. Van groene theebladeren wordt namelijk poeder gemaakt. Matcha maak je dan ook niet zoals we gewend zijn met theezakjes of een theebol. De gemalen theebladeren worden zelf volledig opgedronken.
Met deze gemalen theebladeren kun je verschillende soorten Matcha maken. Matcha Latte is daar een van, waarbij melk een onmisbaar ingrediënt is. Dankzij de melk krijg je een romige drank. Deze kun je warm drinken, maar kun je ook perfect over een bolletje ijs serveren.
Matcha Latte maken: het lékkerste recept
1
servings95
kcal10
minutesOm kennis te maken met een Matcha Latte is het een goede optie om daarvoor naar een lunchroom of koffiebar te gaan. Maar mocht je het vaker willen drinken, dan is het een prima idee om het zelf te maken. Een Matcha Latte maken is eenvoudig en je hebt er niet veel voor nodig. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om thuis van dit drankje te genieten.
Ingrediënten
1 theelepel Matcha poeder
100 ml water
150 ml melk
Eventueel zoetstof (bv. honing)
Instructies
- Kook het water. Laat het water vervolgens een minuut of twee afkoelen zodat de Matcha niet te bitter wordt.
- Giet een deel van het water in de beker of het glas en voeg hier de Matcha poeder aan toe.
- Klop met een garde of lepel het water en de Matcha poeder tot een egaal en dik geheel.
- Giet de rest van het water aan het geheel toe.
- Verwarm de melk, doe deze in de melkopschuimer en voeg het na het opschuimen toe aan je Matcha drank.
- Eventueel kun je het drankje aanvullen met een zoetstof.
Notities
- Een aantal benodigdheden:
Waterkoker of een pannetje om water in te koken, melkopschuimer, lepel, garde en beker of glas. - Ook wanneer je niet van melk houdt of liever een veganistische Matcha drinkt, kan dit gemakkelijk. Vervang in dat geval de melk door een plantaardige variant zoals amandelmelk of havermelk.
Iced Matcha Latte maken: de koude variant!
Een Matcha Latte is natuurlijk warm. Maar tijdens warme zomerse dagen is een koude variant ook een echte aanrader.
Iced Matcha Latte maak je op dezelfde manier als de warme Matcha Latte. Alleen verwarm je niet het water en ook de (plantaardige) melk hou je koud.
Om klonten te voorkomen, is het verstandig om de Matcha poeder vooraf te zeven. Extra goed kloppen met de garde is ook aan te raden, maar daarna kun je genieten van een heerlijke Iced Matcha Latte!
Laat die warme dagen maar komen met zo’n heerlijk ijskoffie recept!
De oorsprong van Matcha Latte
Matcha komen we van oorsprong veel tegen in Japan. Toch ligt de herkomst van Matcha in China. Toen de Boeddhisten uit Japan in China waren, maakten ze kennis met deze drank. Vervolgens ontwikkelden ze hun eigen productiemethoden en daarnaast verschillende tradities en varianten op de drank. Matcha zien we dan ook vaak terug bij de traditionele Japanse theeceremoniën. Hierbij serveert men de thee met Japanse zoetwaren (wagashi).
Latte heeft zijn oorsprong in Italië. De letterlijke vertaling vanuit het Italiaans is dan ook melk. Latte kennen we al van de diverse varianten koffie, maar ook aan een Matcha kan melk worden toegevoegd.
Bij de gewone Matcha gebruik je zacht water om de smaak van de Matcha te benadrukken. Door het toevoegen van, het liefste, opgeklopte melk krijg je juist een samenvoeging van smaken. Iets wat de Matcha Latte zo populair maakt.
Verschillende kwaliteiten
Er zijn drie verschillende kwaliteiten Matcha waar de variaties in dranken of gerechten van gemaakt worden. Zo heb je de culinaire kwaliteit die over het algemeen de goedkoopste is. Deze Matcha is wat bitterder omdat de bladeren die ervoor worden gebruikt wat lager aan de theeplant groeien. Over het algemeen zie je deze Matcha dan ook terug in gerechten.
Iets beter en daardoor duurder is de premium kwaliteit Matcha. Hierbij gebruikt men de topjes van de theebladeren. Dit geeft een frisse en subtiele smaak. De Matcha bevat daardoor ook veel antioxidanten, vitaminen en mineralen. Daardoor wordt het ook als superfood gezien.
Tot slot heb je de ceremoniële kwaliteit. Dit is de beste kwaliteit Matcha wat gebruikt wordt voor speciale ceremoniën en in Boeddhistische tempels. De hoge kwaliteit zorgt voor een duurder product, ook bevat het veel meer antioxidanten.