Ristretto koffie: wat is het en wat is de oorsprong?

Ristretto koffie: wat is dat? In dit artikel vind je alles over deze kleine koffiesoort. Waar komt deze koffiesoort vandaan en wat is het ristretto recept?

Die leuke, kleine kopjes koffie uit Italië. Wie kent ze niet? Zelfs wanneer je geen fan bent van koffie, is het moeilijk om de heerlijke geur te weerstaan.

Op het menu van de trendy koffieshops komen steeds weer nieuwe koffiesoorten te staan. Wees eerlijk, soms weet je niet precies wat je eigenlijk hebt besteld. Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een Ristretto?

Het klinkt in ieder geval lekker Italiaans, dus de koffie zal wel goed moeten zijn. We zullen je hier vertellen wat een Ristretto precies is. Zo weet je wat je de volgende keer bij de koffieshop moet bestellen.

Wat is een ristretto?

Dit kleine, maar intense kopje koffie lijkt veel op de espresso. Het wordt ook wel het kleine broertje van de espresso genoemd. Een kopje ristretto koffie bestaat slechts uit 15 tot 20 ml koffie. Je drinkt het dus zeker met een of twee slokken weg. Het liefst doe je dat staand natuurlijk, zoals de echte Italianen dat doen. De ristretto heeft een donkere crema en zit vol met heerlijke aroma. Je kunt je dus wel voorstellen hoe heerlijk deze kop koffie moet ruiken. Deze ristretto is onweerstaanbaar.

Is een ristretto sterker dan een espresso?

Ondanks dat de ristretto familie is van de espresso, is de bereiding ervan toch net iets anders. Er wordt bij de ristretto minder water gebruikt, maar wel net zoveel koffie. Ook de doorlooptijd van de koffie is hetzelfde.

Omdat er bij de ristretto minder water gebruikt wordt, komen er meer aroma’s en oliën vrij bij het zetten van deze koffie. Hierdoor heeft de ristretto heeft een vollere, sterkere smaak dan de espresso. Hou je van een echte sterke koffie, dan is de ristretto dus echt wat voor jou.

Voor de mensen die cafeïne niet goed kunnen verdragen, maar hun sterke kop koffie niet kunnen laten staan, is er ook goed nieuws. Door de sterke en volle smaak zou je denken dat de ristretto meer cafeïne bezit dan de espresso. Maar dit blijkt helemaal niet het geval. De ristretto bevat minder cafeïne dan een espresso.

Wat betekent Ristretto?

Ristretto komt uit het Italiaans, zoals vrijwel elke goede kop koffie. Het betekent ‘strak, beperkt’. Dit kan duiden op het kleine espressokopje waarin de koffie wordt gepresenteerd. Het kan ook zijn dat het verwijst naar de beperkte hoeveelheid water die nodig is om de ristretto te bereiden. Je weet in ieder geval wel waar je aan toe bent met deze benaming. Maar beperkt is de ristretto zeker niet. Deze powershot houdt je lekker scherp.

Bereiding en recept; zo maak je de perfecte ristretto

Tegenwoordig heeft iedereen die van koffie houdt wel een mooie espressomachine in huis. In een handomdraai geniet je van een espresso of een andere luxe koffie naar keuze. Dit geldt ook zeker voor de ristretto. Wil je deze heerlijke ristretto nu zelf eens gaan bereiden, gebruik dan espresso bonen die donker gebrand zijn. Deze bonen geven de ristretto namelijk de typerende pittige smaak. Dat is genieten!

Je kunt de ristretto op twee manieren maken met de espressomachine.

  1. Maak een espresso zoals je dit gewend bent. Alleen gebruik je nu de helft van de hoeveelheid water die je normaal gebruikt. Voor een espresso gebruik je normaal gesproken 30 tot 40 ml water. Nu gebruik je dus alleen maar 15 tot 20 ml water. Laat het water 11 tot 14 seconden doorlopen en het is voor elkaar. Het resultaat is een heerlijke, geurige ristretto!
  2. Zet een normale espresso, maar schakel het apparaat nu uit voordat het espresso blond verschijnt. Doordat je het beste gedeelte van de espresso gebruikt, is je ristretto heerlijk smaakvol.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *