Ristretto koffie: wat is dat? In dit artikel vind je alles over deze kleine koffiesoort. Waar komt deze koffiesoort vandaan en wat is het ristretto recept?
Die leuke, kleine kopjes koffie uit Italië. Wie kent ze niet? Zelfs wanneer je geen fan bent van koffie, is het moeilijk om de heerlijke geur te weerstaan.
Op het menu van de trendy koffieshops komen steeds weer nieuwe koffiesoorten te staan. Wees eerlijk, soms weet je niet precies wat je eigenlijk hebt besteld.
Het klinkt in ieder geval lekker Italiaans, dus de koffie zal wel goed moeten zijn. We zullen je hier vertellen wat een Ristretto precies is. Zo weet je wat je de volgende keer bij de koffieshop moet bestellen.
Wat is een ristretto?
Een ristretto is een korte, sterke espresso die wordt gemaakt met de helft van de hoeveelheid water die normaal voor een espresso wordt gebruikt. Het resultaat is een geconcentreerde espresso met een volle, rijke smaak. Een ristretto bestaat slechts uit 15 tot 20 ml koffie.
Dit kleine, maar intense kopje koffie lijkt veel op de espresso. Het wordt ook wel het kleine broertje van de espresso genoemd. Je drinkt het zeker met een of twee slokken weg. Het liefst doe je dat staand natuurlijk, zoals de echte Italianen dat doen. De ristretto heeft een donkere crema en zit vol met heerlijke aroma. Je kunt je dus wel voorstellen hoe heerlijk deze kop koffie moet ruiken.
Is een ristretto sterker dan een espresso?
Ondanks dat de ristretto familie is van de espresso, is de bereiding ervan toch net iets anders. Er wordt minder water gebruikt, maar wel net zoveel koffie. Ook de doorlooptijd van de koffie is hetzelfde.
Omdat er bij de ristretto minder water gebruikt wordt, komen er meer aroma’s en oliën vrij bij het zetten van deze koffie. Hierdoor heeft deze koffie heeft een vollere, sterkere smaak dan de espresso. Hou je van een echte sterke koffie, dan is de ristretto dus echt wat voor jou.
Voor de mensen die cafeïne niet goed kunnen verdragen, maar hun sterke kop koffie niet kunnen laten staan, is er ook goed nieuws. Door de sterke en volle smaak zou je denken dat de ristretto meer cafeïne bezit dan de espresso. Maar dit blijkt helemaal niet het geval. De ristretto bevat minder cafeïne dan een espresso.
Wat betekent Ristretto?
Ristretto komt uit het Italiaans, zoals vrijwel elke goede kop koffie. Het betekent ‘strak, beperkt’. Dit kan duiden op het kleine espressokopje waarin de koffie wordt gepresenteerd. Het kan ook zijn dat het verwijst naar de beperkte hoeveelheid water die nodig is om de ristretto te bereiden. Je weet in ieder geval wel waar je aan toe bent met deze benaming. Maar beperkt is de ristretto zeker niet. Deze powershot houdt je lekker scherp.
Bereiding en recept; zo maak je de perfecte ristretto
Tegenwoordig heeft iedereen die van koffie houdt wel een mooie espressomachine in huis. In een handomdraai geniet je van een espresso of een andere luxe koffie naar keuze.
Wil je deze heerlijke ristretto nu zelf eens gaan bereiden, gebruik dan espresso bonen die donker gebrand zijn. Deze bonen geven de ristretto namelijk de typerende pittige smaak. Dat is genieten!
Nespresso machine:
- Gebruik de kleinste maatbeker van je Nespresso machine, meestal is dit 25 ml.
- Plaats een espresso capsule in de machine en sluit deze.
- Zet een klein kopje van bijvoorbeeld 60 ml onder de koffie-uitloop.
- Druk op de knop voor een espresso lungo als er geen aparte ristretto-optie is.
- De machine zal nu 12-15 ml koffie zetten.
- Dit is de perfecte hoeveelheid.
Dolce Gusto apparaat:
- Kies een intens capsule, bijvoorbeeld een espresso.
- Plaats de capsule in het apparaat en sluit deze.
- Zet een klein kopje van ongeveer 60 ml onder de uitloop.
- Druk de knop voor een kleine hoeveelheid water in. Bij de meeste Dolce Gusto’s is dit ongeveer 40 ml water.
- Bewaar 15 ml water voor je ristretto. Gooi de rest weg.
- Herhaal deze stap nog een keer, zodat je 2x 15 ml water hebt.
- Voeg deze twee hoeveelheden water van 15 ml samen in het kopje voor je ristretto.
Espresso machine:
- Gebruik verse, goed gemalen espressobonen. Maal de bonen niet te fijn.
- Doseer 15 tot 18 gram gemalen koffie in het filter.
- Klop de koffie aan en maak het filter een beetje vast.
- Plaats een klein kopje van 60 ml onder de uitloop.
- Zet de machine aan en stop de extractie bij 25-30 ml.
- Dit duurt ongeveer 15 seconden.
- Je hebt nu een perfecte ristretto.
Koffiezetapparaat met bonen
- Gebruik verse, aromatische bonen en maal deze medium fijn.
- Doe 15 tot 18 gram gemalen koffie in het filter van je apparaat.
- Plaats een klein kopje van 60 ml onder de uitloop.
- Laat het water door de gemalen koffie lopen tot je ongeveer 25-30 ml koffie hebt.
- Bewaar de eerste 15 ml koffie die in het kopje loopt voor je ristretto.
- Onderbreek daarna de stroom en gooi de resterende 10-15 ml weg.
- Herhaal dit proces nog een keer om 2x 15 ml koffie te verzamelen.
- Voeg de 2 porties van 15 ml samen in het kopje voor je ristretto.
Lees alles over de beste koffiemachines met bonen.