Sage Barista Express review

De Sage Barista Express wordt gezien als een van de beste espressomachines van Sage. In deze uitgebreide review komt alles aan bod wat je moet weten over deze veelzijdige koffiemaker voor thuisgebruik.

De Barista Express is onbetwist de beste keus voor wie op zoek is naar een koffiemachine met bonen met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Deze geavanceerde koffiemachine is onovertroffen in zijn prijscategorie.

Dankzij de ingebouwde molen, drukmeter, grote watertank en bonenreservoir en stoomfunctie beschikt de Barista Express over alles om thuis de lekkerste espresso of cappuccino te bereiden.

Op dit moment is de Sage Barista Express in Stainless Steel uitvoering de meest voordelige versie.

Persoonlijk ben ik heel enthousiast over deze Sage. En ik sta daarin niet alleen. Na bijna vier jaar gebruik deel ik graag de voor- en nadelen van de Barista Express.

Geniet van sublieme koffie met deze machine!

Sage Barista Express Review 2023: Perfect voor thuis?

In deze uitgebreide review krijgt de Sage Barista Express een score van 8,9 op 10. Vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, het strakke design en prima prestaties is dit de beste Sage espressomachine van 2023.

Wat zit er allemaal in de doos?

Uit de afbeelding hierboven blijkt al dat de Sage Barista Express een compleet pakket is. Na het uitpakken valt direct op dat alles is inbegrepen, van melkkan met thermometer tot filters in diverse maten en een doseerhulpmiddel.

Ook een complete set reinigingsartikelen om de machine te ontkalken en schoon te maken is standaard meegeleverd.

Hoe werkt het zetten van koffie?

Met de Barista Express bereid je moeiteloos baristakwaliteit espresso, cappuccino, americano en latte macchiato. De machine is eenvoudig te bedienen.

Sage Barista Express koffie maken

Is het de eerste keer dat je een espressomachine gebruikt? Dan is er wel een leercurve, omdat je veel instellingen naar wens kunt afstellen voor het optimale resultaat. Bij het zetten houd je de drukmeter in de gaten, deze moet in het groene gebied uitkomen. Ook het aandrukken vereist de juiste techniek en moet de molen op de gewenste maalfijnheid staan. Maar dat is nu juist het leuke aan zelf espresso leren zetten!

Ben je al ervaren met espresso zetten? Dan gaat alles vanzelf goed. De Barista Express is namelijk eenvoudig qua bediening. Veel makkelijker dan de meeste halfautomaten.

Met een espressomachine heb je volledige controle over de smaak. Zo kun je de espresso perfectioneren naar jouw eigen wensen. Op zoek naar simpel filterkoffie? Overweeg dan een volautomaat, die doet alles automatisch na het indrukken van een knop.

De Barista Express biedt zowel beginnende als ervaren gebruikers optimale espresso. Die investering is het dubbel en dwars waard voor espressoliefhebbers.

Welk filter heb je nodig?

De Barista Express wordt geleverd met 4 verschillende filters, enkel- en dubbelwandig. Je kiest het filter op basis van de koffiebonen.

Verschillende filters

Standaard zit het enkelwandige filter in de machine, geschikt voor verse koffie (korter dan een maand geleden gebrand). Gebruik je koffie van de supermarkt, dan is dubbelwandig beter.

Enkelwandig heeft kleine gaatjes zodat je er doorheen kijkt, dubbelwandig één gaatje voor optimale creatie van druk.

Hoe bevalt de ingebouwde molen?

Bovenop de machine zit het bonenreservoir met geïntegreerde molen. Normaal gesproken gebruik je een aparte koffiemolen. De ingebouwde molen bespaart een los apparaat, dus ruimte, tijd en rommel.

De molen heeft 16 maalstanden voor de perfecte maalfijnheid. Mijn tip: zet de molenstand op 7. De verse maling valt rechtstreeks in het filter. Handiger kan niet!

Nadeel is wel dat je beperkt bent tot 16 standen. Duurdere Sage modellen bieden meer precisie voor optimale smaak. Maar voor de meeste gebruikers is dit voldoende.

Het bedieningspaneel: overzichtelijk design

Het bedieningspaneel oogt rustig en overzichtelijk. Links zit de aan/uit-knop, na 30 minuten gaat de machine automatisch uit.

Bedieningspaneel Sage

Met de draaiknop ernaast stel je de hoeveelheid te malen bonen in. Tussen 2 en 3 uur is ideaal. De drukmeter meet hoe goed je tampt en zet voor perfecte espresso.

Met “Program” pas je geavanceerde instellingen aan zoals temperatuur. Standaard staan alle waardes goed ingesteld.

De grote knoppen voor 1 of 2 kopjes zijn duidelijk zichtbaar. Het design is rustig, fraai en intuitief.

Hoe stel je de Barista Express in?

Het instellen van de Barista Express is eenvoudig dankzij de heldere instructies.

Eerst maal je de bonen door de filterhouder in de houder te plaatsen en de knop in te drukken. Je kunt desgewenst de hoeveelheid aanpassen.

Vervolgens druk je de gemalen koffie in de filterhouder aan met de meegeleverde tamper en doseerhulp voor consistente resultaten.

Daarna plaats je de filterhouder terug en druk je op de knop voor 1 of 2 kopjes. Na voorinfusie begint de espresso te lopen.

Voor melk opties gebruik je de stoomfunctie. Dankzij de meegeleverde melkkan met thermometer bereid je eenvoudig zijdezacht melkschuim. Oefening baart kunst!

De stoomfunctie functioneert net zo goed als bij duurdere Sage modellen. Alleen de opwarmtijd is iets langer.

Hoe zit het met schoonmaken en ontkalken?

Ontkalking is nodig zodra het indicatielampje gaat knipperen. Met de meegeleverde tablets en handleiding gaat dit eenvoudig.

Vergeet niet om het lekbakje, de filters, douche en watertank regelmatig te reinigen. De bonenhouder is makkelijk te verwijderen voor schoonmaken.

Met het standaard meegeleverde waterfilter voorkom je veel kalkaanslag. Sage heeft onderhoud zo eenvoudig mogelijk gemaakt.

Conclusie Sage Barista Express review 2023

De Sage Barista Express is hét apparaat om thuis de perfecte espresso te leren zetten. In een middag leer je de kneepjes van het vak dankzij de vele instelmogelijkheden en eenvoudige reiniging.

De Barista Express is een bestseller om goede redenen. Het is een uitstekende investering voor espressoliefhebbers die meer controle en kwaliteit willen.

Wellicht is de molen door de beperkte standen iets teleurstellend voor kenners. Maar voor de meeste thuisbarista’s is dit zeker voldoende.

Bronnen

Koffiemachine.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *